[cat] L’obesitat és una patologia multifactorial i complexa que genera gran preocupació en les societats
occidentals per la seva creixent incidència en la població, cada cop en individus més joves. Part de la
investigació sobre el seu diagnòstic primerenc es centra en els microARN (miARN), molècules d’uns
19-23 nucleòtids amb cert potencial de modular l’expressió gènica i epigenètica, presents en
pràcticament tots els fluids biològics. La seva relació amb l’obesitat i altres factors associats a aquesta
patologia és prou coneguda. Aquest treball pretén, en primer lloc, posar a punt la metodologia per
la seva recollida, emmagatzematge i extracció a partir de mostres de saliva, i l’anàlisi posterior dels
seus nivells i expressió en aquest fluid, especialment del miR-222. S’ha disposat d’un grup
experimental format per 101 voluntàries (normopès=69, obès=32), dones d’entre 18 i 45 anys, de
les quals s’han analitzat les característiques antropomètriques i de la dieta per correlacionar-ho amb
possibles canvis en l’expressió dels miARN. S’ha observat com la gran majoria de les voluntàries
segueixen dietes desequilibrades, amb un perfil hipoglucídic, hiperlipídic i hiperproteic. S’han
aconseguit determinar les condicions de presa i emmagatzematge de mostres de saliva i optimitzar
un protocol basat en el mètode de miRvana® per l’extracció de l’ARN total. S’ha caracteritzat el perfil
de Small RNA i miARN per mitjà d’electroforesi automatitzada, i s’han quantificat els nivells d’aquests
diferents tipus d’ARN, arribant a la conclusió que la cohort obesa tendeix a presentar una major
expressió dels diferents tipus d’ARN que la cohort normopès. En la mateixa línia, l’anàlisi de
l’expressió del miR-222 per mitjà de RT-PCR ha revelat una expressió més elevada en la cohort obesa
que en la normopès, però no de forma estadísticament significativa, ja que s’ha observat una
variabilitat considerable entre individus del mateix grup experimental. Finalment, s’ha vist una
correlació negativa entre l’expressió del miR-222 i la ingesta lipídica en individus obesos, mostrant
una possible modulació d’aquest miR-222 per mitjà de la dieta. En conjunt, aquestes evidències
podrien contribuir a incrementar el coneixement en l’estudi dels miARN en els fluids biològics,
especialment en saliva, la seva relació amb l’obesitat i la seva modulació per determinats nutrients
de la dieta. Aquest coneixement i la seva aplicació a futures mares abans de la gestació podria
contribuir al desenvolupament de noves estratègies per a la prevenció de l’obesitat en la
descendència
[eng] Obesity is a multifactorial and complex disease that concerns in western societies because of their
increasing incidence in the population, specially in young people. Part of research is focused on its
diagnosis based on microRNA (miRNA), molecules of about 19-23 nucleotides with a potential to
modulate gene expression and epigenetics, which are present in virtually all biological fluids. Their
relation with obesity and other factors associated with this pathology is well known. This work aims,
firstly, to develop the methodology for their collection, storage and extraction from saliva samples,
and the subsequent analysis of their levels and expression in this fluid, especially the expression of
miR-222. An experimental group of 101 volunteers (control=69, obese=32), women between 18 and
45 years old, were recruited. Their anthropometric and diet characteristics were analysed and
correlated with the changes in miRNA expression. We observed that most of volunteers follow
unbalanced diets, with a hypoglycemic, hyperlipidic and hyperproteic profile. Moreover, in this work
we determined the conditions for collecting and storing saliva samples, and we proposed a modified
protocol based on the miRvana® method for extracting the total RNA. The profile of Small RNA and
miRNA were characterized by automated electrophoresis, and the levels of these types of RNA were
quantified, reaching the conclusion that the obese cohort tends to present a higher expression of the
different types of RNA than the control cohort. Similarly, the expression of miR-222, measured by RTPCR,
revealed a higher expression in the obese group than in control group, but not statistically
significant, since a considerable variability among individuals of the same experimental group was
observed. Finally, a negative correlation between the expression of miR-222 and lipid intake in obese
volunteers was also observed, suggesting that diet could modulate this type of miRNA in a different
way, depending on the anthropometric profile of the volunteers. Overall, these evidences could
contribute to increase the knowledge in the study of the miRNA in the biological fluids, specially in
saliva, their relation to obesity and their modulation by some nutrients of the diet. This knowledge
and its application to future mothers before pregnancy could contribute to find new strategies to
prevent of obesity in offspring.