[cat] La vinya es un cultiu conegut arreu del món, però sobretot es conegut el vi, una beguda que es troba en el nostre dia a dia i que prové de la transformació el most del raïm a través de la fermentació.
En el món hi ha moltes de regions on el cultiu de la vinya per a vinificació està present dins l’agricultura i Mallorca es una d’aquestes. Cada regió (país, província, municipi) té unes condicions ambientals, edafològiques i culturals... i també unes varietats específiques, autòctones i locals que durant els anys s’han anat plantant i s’han anat adaptat a les condicions de la regió en concret.
A Mallorca les varietats autòctones majoritàries de vinya per a vinificació són: Callet i Manto negro com a varietats negres i Moll (Premsal blanc) com a varietat blanca. A Mallorca les zones de Santa Maria Consell, Binissalem, Felanitx i Porreres son les que destaquen per la producció de vi amb les varietats esmentades.
Aquestes varietats fa 20 anys enrere no estaven caracteritzades, és a dir, no estava totalment descrit que era Callet i Manto negro. Tampoc hi havia planta certificada lliure de virus per tant si un viticultor volia cultivar una d’aquestes varietats no les podia comprar a un viver sinó que havia d’anar a un altre viticultor que li dones material vegetal per poder empeltar a la seva vinya.
Tot això juntament amb la gran facilitat de mutació de la vinya, es va trobar que dins cada varietat existia una gran variabilitat, per tant l’any 2001 començaren els estudis de selecció clonal.
Aquest treball s’ha realitzat avaluar la variabilitat que existeix dins les varietats de Callet i Manto negro i comparar la producció i qualitat dels les plantes certificades amb les que no ho estan.