[cat] El mercat enològic, i concretament la seva globalització, està portant a una homogeneïtzació de les varietats de vinya (Vitis vinifera L.) cultivades arreu del món. Aquest incident és un dels principals problemes que esdevé en forma de pèrdua de varietats més minoritàries i arrelades al territori fet que hauria d’aturar-se per, entre moltes raons, conservar el patrimoni.
Nous estils de vins basats en l’originalitat i qualitat, així com també el valorat producte local, són demandats actualment pels consumidors en un constant mercat canviant.Les varietats minoritàries, la majoria de les quals es troben en perill d’extinció, podrien ser una font de riquesa i tenir un elevat potencial enològic. Encara que moltes d’aquestes característiques es troben en estudi, és sabut que aquestes varietats es troben millor adaptades a les condicions locals i mediambientals fet que garanteix un millor maneig i reacció enfront de les possibles adversitats.
En la recuperació de les diferents varietats, el sanejament és una de les primeres fases per les quals han de passar per poder ser inscrites en el registre de varietats comercialsi afavorir la seva proliferació en les plantacions i en el seu posterior ús. En aquest treball s’ha estudiat el sanejament a dues varietats de vinya minoritàries de les Illes Balears, com són el Vinater Blanc (blanca) i l’Esperó de Gall (tinta), mitjançant la utilització de cultiu in vitro. També s’ha pres informació de les característiques agronòmiques i de paràmetres de qualitat de fruit per poder ampliar la descripció sobre les dues varietats locals què es troben poc estudiades.