[cat] Entre les opcions de teràpies no farmacològiques s’hi troba la musicoteràpia, utilitzada en infermeria com a eina complementària i alternativa per donar suport als pacients. Un dels principals objectius de la pràctica infermera en l’atenció materna és la gestió del dolor i l’ansietat. Aquest treball o revisió bibliogràfica, més concretament, pretén analitzar la seva eficàcia en l’àmbit obstètric. El dubte de partida va ser si la musicoteràpia era eficaç en l'alleujament del dolor i l’ansietat en gestants primípares durant el treball de part, tant natural com per cesària. Per tal de respondre a la pregunta plantejada, es va realitzar una recerca bibliogràfica en les bases de dades de Pubmed,Cochrane, CUIDEN, LILACS i CINAHL, trobant així un total de 189 articles, dels quals, després de l’eliminació de duplicats i lectura de text complet finalment 14 varen complir els criteris d’inclusió preestablerts per a la realització del treball, incorporant també 1 article d’interès a partir de les referències creuades. Després d’analitzar críticament els articles inclosos, es pot dir que la musicoteràpia és un mètode no farmacològic innocu per al pacient i de fàcil introducció en l’atenció rutinària del part amb efectes beneficiosos en l'alleujament del dolor i l’ansietat en dones primípares que donin a llum naturalment.
[spa] Entre las opciones de terapias no farmacológicas se encuentra la musicoterapia,utilizada en enfermería como herramienta complementaria y alternativa para dar apoyo a los pacientes. Uno de los principales objetivos de la práctica enfermera en la atención materna es la gestión del dolor y la ansiedad. Este trabajo o revisión bibliográfica, más concretamente, pretende analizar su eficacia en el ámbito obstétrico. La duda de partida fue si la musicoterapia era eficaz en el alivio del dolor y la ansiedad en gestantes primíparas durante el trabajo de parto, tanto natural como por cesárea. Para responder ala pregunta planteada, se realizó una búsqueda bibliográfica en las bases de datos dePubmed, Cochrane, CUIDEN, LILACS y CINAHL, encontrando así un total de 189 artículos, de los cuales, después de la eliminación de duplicados y lectura de texto completo finalmente 14 cumplieron los criterios de inclusión preestablecidos para la realización del trabajo, incorporando también 1 artículo de interés a partir de las referencias cruzadas. Tras analizar críticamente a los artículos incluidos, se puede decir que la musicoterapia es un método no farmacológico inocuo para el paciente y de fácil introducción a la atención rutinaria del parto con efectos beneficiosos en el alivio deldolor y la ansiedad en mujeres primíparas que den a luz naturalmente.
[eng] Among the options for non-pharmacological therapies is music therapy, used in nursing as a complementary and alternative tool to support patients. One of the main objectives of nursing practice in maternal care is the management of pain and anxiety. This workor bibliographic review, more specifically, aims to analyze its effectiveness in the obstetric field. The initial question was whether music therapy was effective in relieving pain and anxiety in primiparous pregnant women during labor, both natural and cesarean. To answer the question posed, a bibliographic search was conducted in the databases of Pubmed, Cochrane, CUIDEN, LILACS and CINAHL, finding a total of189 articles, of which, after elimination of duplicates and reading of full text, 14 finally met the pre-established inclusion criteria for the work, also incorporating 1 article of interest from the cross references. After critically analyzing the included articles, it can be said that music therapy is a non-pharmacological method that is harmless to the patient and easy to introduce into routine childbirth care with beneficial effects on pain and anxiety relief in primiparous women who give birth naturally.