[eng] Vitamin B12 deficiency is a very common affectation in elderly, women of reproductive age, vegans and
vegetarians. In severe cases, it can manifest hematological, neurological and metabolic abnormalities.
Although supplementation has been the basis of treatment to the present, the development of fortified
products is very important, as they can be an effective and attractive alternative for the consumer. This
project has worked with the hypothesis that the consumption of a bread fortified with vitamin B12 could
reverse the effects caused by its deficiency. The two main objectives of this work were, a) to determine the
long-term in vivo bioavailability of vitamin B12 present in fortified bread, by analyzing biomarkers of the
consumption of this vitamin, and b) establish the efficacy of the product in the restoration of the induced
alterations due to vitamin B12 deficiency. No conclusive results have been found related with lipid
metabolism alterations, so a relationship between vitamin B12 deficiency and dyslipidemia and fatty liver
can’t be established. Our product has demonstrated that significantly prevent the accumulation of functional
deficiency markers (homocysteine and methylmalonic acid) compared to the deficient group, showing
increased levels of serum vitamin B12. The demonstrated effectiveness of the product suggests how
favorable these types of products can be, as an alternative for the future, to reverse the effects caused by
nutritional deficiencies.
[spa] La deficiencia de vitamina B12 es una afectación muy común en población anciana, mujeres en
edad reproductiva, veganos y vegetarianos estrictos y en casos graves puede manifestar anomalías
hematológicas, neurológicas y metabólicas. Aunque la suplementación ha sido la base de
tratamiento hasta la fecha es muy importante el desarrollo de productos fortificados, ya que pueden
ser una alternativa efectiva y atractiva para el consumidor. Este proyecto ha trabajado con la
hipótesis de que el consumo de un pan fortificado con vitamina B12 podría revertir los efectos
causados por la deficiencia de ésta. Los dos principales objetivos de este trabajo fueron, a)
determinar la biodisponibilidad in vivo de la vitamina B12 presente en el pan fortificado a largo
plazo, mediante el análisis de biomarcadores del consumo de esta vitamina, y b) establecer la
eficacia del producto en el restablecimiento de las alteraciones inducidas debido a la deficiencia de
vitamina B12. No se han encontrado resultados concluyentes respecto a las alteraciones del
metabolismo lipídico, por lo que no se puede establecer una relación entre la deficiencia de
vitamina B12 y la dislipidemia e hígado graso. Nuestro producto ha demostrado evitar de forma
significativa la acumulación de los marcadores funcionales de deficiencia (homocisteína y ácido
metilmalónico) en comparación con el grupo alimentado con una dieta deficiente, mostrando
niveles incrementados de vitamina B12 en suero. La efectividad demostrada del producto sugiere lo
favorables que pueden llegar a ser éste tipo de productos, como alternativa de futuro, para revertir
los efectos causados por deficiencias nutricionales.