[cat] Introducció. La medicalització del part ha resultat en taxes de cesàries mundials més elevades del que recomana la Organització Mundial de la Salut. Una de les causes d’aquest fenomen és l’augment de cesàries a demanda en embarassos de baix risc. Diversos factors influeixen en la presa de decisió sobre el tipus de part i la decisió en si mateixa és complexa.
Objectius. Analitzar com és la presa de decisions de les gestants sobre el tipus de part en embarassos sense risc, identificant els diferents factors que intervenen en les seves preferències cap al part vaginal i cap al part per cesària i determinant el nivell d’autonomia de les dones en la decisió.
Mètode. És una revisió narrativa en la que s’ha realitzat una estratègia de recerca bibliogràfica sobre el fenomen a diferents bases de dades: Ebscohost, Biblioteca Virtual de la Salut, PubMed, Cinahl, IBECS, LILACS, Cuiden Plus, Scielo, Cochrane i Dialnet Plus.
Resultats. S’han seleccionat un total de 21 articles. Els condicionats de la presa de decisió són de caire sociològic, com els factors demogràfics, socials, etno-culturals, el sistema sanitari i la informació procedent d’Internet, xarxes socials i mitjans de comunicació; i d’aspecte psicològic, com l’avaluació del tipus de part, la motivació, les emocions i les experiències prèvies. Això no obstant, el nivell d’autonomia en quant a l’elecció del part és baix i la decisió no sempre és respectada.
Conclusions. Cal incidir en aquests factors per reduir les taxes de cesàries i empoderar a les dones perquè puguin exercir la decisió informada. És necessària investigació quantitativa i qualitativa per aportar més evidència sobre el tema i per conèixer el fenomen també a Espanya.
[spa] Introducción. La medicalización del parto ha resultado en tasas de cesáreas mundiales más elevadas de lo que recomienda la OMS. Una de las causas de este fenómeno es el aumento de cesáreas a demanda en embarazos de bajo riesgo. Diversos factores influyen en la toma de decisiones de las mujeres sobre el tipo de parto y la decisión misma es compleja.
Objetivos. Analizar como es la toma de decisiones de las gestantes sobre el tipo de parto en embarazos sin riesgo, identificando los diferentes factores que intervienen en sus preferencias hacia el parto vaginal y hacia la cesárea y determinando el nivel de autonomía de les mujeres en la decisión.
Método. Es una revisión narrativa en la que se ha realizado una estrategia de búsqueda bibliográfica sobre el fenómeno en diferentes bases de datos: Ebscohost, Biblioteca Virtual de la Salut, PubMed, Cinahl, IBECS, LILACS, Cuiden Plus, Scielo, Cochrane i Dialnet Plus.
Resultados. Se han seleccionado un total de 21 artículos. Los condicionantes de la toma de decisiones son de aspecto sociológico, como los factores demográficos, sociales, etnoculturales, el sistema sanitario y la información que procede de Internet, redes sociales y medios de comunicación; y de aspecto psicológico, como la evaluación del tipo de parto, la motivación, las emociones y las experiencias previas. No obstante, el nivel de autonomía en la elección es bajo y la decisión no siempre es respectada.
Conclusiones. Se debe incidir en estos factores para reducir las tasas de cesáreas y empoderar a las mujeres para que puedan ejercer la decisión informada. Es necesaria investigación cuantitativa y cualitativa para aportar más evidencia sobre el tema y para conocer el fenómeno también en España.
[eng] Introduction. The medicalization of birth has let to higher caesarean rates than the World Health Organization recommendations. One of the causes of this phenomenon is the increase in the number of Cesarean Delivery on Request in low risk pregnancies. Several factors influence women’s decision making regarding birth mode and the decision itself is complex.
Aim. To analyse how pregnant women decide on the method of delivery in no-risk pregnancies, identifying the factors influencing their preferences for vaginal birth and caesarean section and determining the women’s level of autonomy in this decision.
Method. It is a narrative review in which a bibliographic research of the phenomenon has been carried out in different databases: Ebscohost, Biblioteca Virtual de la Salut, PubMed, Cinahl, IBECS, LILACS, Cuiden Plus, Scielo, Cochrane and Dialnet Plus.
Results. 21 articles have been selected. Determining factors of the decision making are sociological aspects, like demographic, social, ethnocultural factors, health system and Internet, social network and mass media information; as well as psychological aspects, like the delivery method evaluation, motivation, emotions and past experiences. However, the level of autonomy is low and the decision is not always respected.
Conclusions. It is necessary to influence on these factors in order to reduce caesarean rates and to empower women to be able to make informed decision. Quantitative and qualitative research is necessary to provide more evidence on the topic and to learn about the phenomenon in Spain too.