Estudi de la susceptibilitat varietal de vinya i ametller a Xylella fastidiosa a Mallorca

Show simple item record

dc.contributor Olmo García, Diego
dc.contributor.author Montesinos Martorell, Marina
dc.date 2020
dc.date.accessioned 2021-10-28T12:11:21Z
dc.date.available 2021-10-28T12:11:21Z
dc.date.issued 2020-11-24
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/155994
dc.description.abstract [cat] Durant el mes d’octubre de 2016 es va detectar per primera vegada a Espanya el bacteri fitopatogen Xylella fastidiosa. Aquesta detecció va ser Mallorca, concretament a Porto Cristo (Manacor) i posteriorment es van realitzar nombroses deteccions tant a l’illa de Mallorca com a les illes de Menorca i Eivissa (Olmo et al., 2017). Entre els cultius més afectats es troben els ametllers de Mallorca, on s’ha detectat tant la subespècie multiplex com la fastidiosa; i la vinya, també a Mallorca, afectada per la subespècie fastidiosa. Ambdós cultius són els de major importància agronòmica de les illes, per aquesta raó en aquest treball s’han estudiat diverses combinacions de varietats i portaempelts tant de vinya com d’ametller per tal de poder establir un grau de tolerància/susceptibilitat de les varietats més importants. D’aquesta manera, s’han estudiat 19 varietats de vinya en condicions d’hivernacle inoculades artificialment amb el bacteri: ‘Argamussa’, ‘Chardonnay’, ‘Giró ros’, ‘Prensal’, ‘Sauvignon Blanc’, Vinater Blanc’, ‘Viognier, ‘Viura’, Cabernet’, ‘Callet’, ‘Esperó de Gall’, ‘Giró Negre’, ‘Gorgollassa’, ‘Mancés’, ‘Mandó’, ‘Manto Negro’, ‘Merlot’, ‘Syrah’ i ‘Tempranillo’; amb combinació amb 6 portaempelts: ‘P1103’, ‘R110’, ‘R140’, ‘41B’, ‘161/49’ i ‘SO4’. Així com també s’han observat els símptomes de 19 varietats infectades de manera natural a camp: ‘Viura’, ‘Syrah’, ‘Merlot’, ‘Callet’, ‘Gorgollassa’, ‘Sauvignon Blanc’, ‘Parellada’, ‘Viognier’, ‘Moscatell’, ‘Rielsing’, ‘Muscat’, ‘Tempranillo’, ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Malvasia’, ‘Chardonnay’, ‘Manto Negro’, ‘Prensal’, ‘Giró Ros’ i ‘Giró Negre’. Pel que fa a ametller, s’han estudiat 10 varietats inoculades en condicions d’hivernacle: ‘Marinada’, ‘Penta’, ‘Avijor’, ‘Marta’, ‘Vairo’, ‘Soleta’, Belona’, ‘Isabelona’, ‘Guara’ i ‘Vialfas’; amb combinació amb 5 peus diferents: ‘GxN’, ‘GF677’, ‘RP20’, ‘RP40’ i ‘RR’. A més, també s’ha estudiat la transmissió del bacteri mitjançant empelt a ametller, confirmant que és un mètode de transmissió, encara que en aquest assaig, de baixa efectivitat (15,4%). Les varietats més susceptibles de vinya tant en condicions d’hivernacle com en condicions de camp han estat ‘Gorgollassa’ i ‘Viura’. Entre les varietats que han presentat menys símptomes es troba ‘Giró Ros’, la única que ho ha fet tant en camp com a hivernacle. En el cas de l’ametller, la varietat que major susceptibilitat mostra és ‘Penta’ encara que els resultats són insuficients per a arribar a unes conclusions fermes en quant a susceptibilitat varietal i es considera necessari continuar estudiant-la. ca
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat ca
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights all rights reserved
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 631 - Agricultura. Agronomia. Maquinària agrícola. Sòls. Edafologia agrícola ca
dc.subject 632 - Malalties i protecció de les plantes ca
dc.subject.other Xylella fastidiosa ca
dc.subject.other Pierce’s Disease ca
dc.subject.other Almond Leaf Scoch Disease ca
dc.subject.other Vinya ca
dc.subject.other Ametller ca
dc.title Estudi de la susceptibilitat varietal de vinya i ametller a Xylella fastidiosa a Mallorca ca
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis ca
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2021-06-30T11:13:17Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics