[cat] L’augment d’obesitat en dones a l’edat fèrtil ha anat adquirint, durant aquests darrers anys, una gran importància, ja que no només poden aparèixer complicacions durant el període d’embaràs, sinó també augmenta el risc d’aparició de tota una sèrie de trastorns tant a la mare com a la seva descendència. L’obesitat materna indueix l’aparició d’adaptacions metabòliques durant la gestació i lactància per tal de poder fer front a la despesa energètica que suposen aquestes dues etapes. L’obesitat durant aquest període pot incrementar el risc de patir determinades malalties relacionades amb l’obesitat materna, com pot ser l’aparició diabetis gestacional i posteriorment diabetis tipus II. Per tant, és important promoure un pes i una dieta saludable, a més de l’activitat física, durant aquestes etapes i així poder disminuir el risc d’aparició de complicacions. En aquest treball s’ha dut a terme l’estudi de diferents paràmetres circulants de dos models de rates experimentals (rates mare cafeteria i postcafeteria). D’una banda, el model cafeteria ha permès avaluar els efectes que produeix la ingesta d’una dieta obesògena al perfil metabòlic de les rates mare al final de la lactància. D’altra banda, la normalització de la dieta abans de la gestació s’associa amb tota una sèrie de beneficis per a la salut materna. Aleshores, el model postcafeteria ha estat un bon model d’estudi per observar aquesta millora en el perfil metabòlic de les rates mare. Els resultats obtinguts al laboratori apunten que el consum d’una dieta desequilibrada durant la lactància altera diferents paràmetres, com puguin ser l’augment del greix corporal, el perfil lipídic i la baixada de pes corporal i concentració d’insulina, entre d’altres. A diferència de les rates mare cafeteria, les postcafeteria presenten una millora als paràmetres mesurats, encara que l’exposició primerenca a la dieta de cafeteria pareix tenir tota una sèrie de conseqüències negatives que no es veuen revertides al final de la lactància, com és la presència de percentatge de greix corporal elevat.
[eng] The increase in obesity in women of childbearing age has been acquiring great importance in recent years, since not only can complications appear during the period of pregnancy, but also increases the risk of a whole range of disorders in both the mother and her offspring. Maternal obesity induces the appearance of metabolic adaptations during gestation and lactation to cope with the energy expenditure that these two stages entail. Obesity during this period may increase the risk of certain diseases related to maternal obesity, such as the onset of gestational diabetes and later type II diabetes. Therefore, it is important to promote a healthy weight and diet, as well as physical activity, during these stages to reduce the risk of complications. In this work, the study of different circulating parameters of two experimental rat models was carried out (mother cafeteria and postcafeteria rats). On the one hand, the cafeteria model has made it possible to evaluate the effects of an obesogenic diet on the metabolic profile of the mother rats at the end of lactation. On the other hand, normalization of the diet before gestation is associated with a whole series of benefits for maternal health. Therefore, the post-cafeteria model has been a good study model to observe this improvement in the metabolic profile of the mother rats. The results obtained in the laboratory suggest that the consumption of an unbalanced diet during lactation alters different parameters, such as the increase in body fat, lipid profile and decrease in body weight and insulin concentration, among others. In contrast to the mother cafeteria rats, the postcafeteria rats show an improvement to the measured parameters, although early exposure to the cafeteria diet appears to have a few negative consequences that are not reversed at the end of lactation, such as the presence of a high percentage of body fat.