[cat] El gènere Campylobacter està format per un grup de bacteris que requereixen de condicions
especials pel seu cultiu, com una atmosfera microaeròfila, una temperatura òptima de 41,5 ºC i
medis específics, com el mCCDA. Tot i així, Campylobacter és conegut per ser el patogen
causant de campilobacteriosis, una zoonosis que des del 2018 està considerada com la malaltia
bacteriana més freqüent en la Unió Europea. Aquest gènere es troba habitualment en la cadena
alimentària fent front a condicions adverses per garantir la seva supervivència, transmissió i
infecció en humans. Els hostes principals d’aquest patogen són les aus de corral i la llet. Les
espècies termòfiles de Campylobacter que donen major nombre d’infeccions són C. coli i C.
jejuni, les quals acostumen a experimentar gastroenteritis en humans manifestant diarrea aquosa
aguda, amb o sense sang, febre i rampes que pot durar fins a sis dies. Aquest treball té com a
objectiu avaluar l’eficàcia del mètode de detecció i recompte de UFCs de Campylobacter spp.
establert per la UNE-EN ISO 10272-2:2017 al Centre Balear de Biologia Aplicada (CBBA).
L’estudi s’ha efectuat a partir de la inoculació d’una concentració determinada de UFC/mL de
Campylobacter spp. en rèpliques de mostres d’hamburguesa d’espinacs amb la finalitat
d’avaluar-ne la seva recuperació. Els resultats obtinguts manifestaren tan sol menys d’un 10 %
de recuperació en cada rèplica, fet que suggereix que es necessària la modificació d’algunes
premisses de l’estudi per assegurar-ne una adequada validació del mètode en qüestió.