[cat] Introducció: Actualment el càncer de mama és el segon càncer més comú en les dones a nivell mundial, i el primer a Espanya. Es preveu que una de cada vuit dones espanyoles patirà un càncer de mama en algun moment de la seva vida. Els estils de vida són un dels factors de risc destacable pel càncer, dins els que s’inclou l’alimentació. El cafè és una de les begudes més consumides a tot el món. L’associació entre el consum de cafè i el risc de desenvolupar càncer de mama s’ha investigat des dels anys 70, però les troballes no són clares.
Objectius: Conèixer si el consum de cafè actua com a factor protector per a l’aparició de càncer de mama, identificant possibles factors contribuents i diferenciant segons estat menopàusic.
Metodologia: recerca d’articles procedents de “Pubmed”, “EBSCOhost” i “Biblioteca Virtual de Salud”, publicats des del gener 2008 fins a l’abril de 2021, seleccionant els més rellevants segons els criteris d’inclusió (estudis realitzats en éssers humans, població d’estudi dones majors de 18 anys, estudi on part de la població consumeixi cafè, estudi on la població no tingués prèviament càncer de mama o altres càncers, articles en castellà i/o anglès, articles realitzats els darrers 13 anys).
Resultats: s’inclouen en la revisió bibliogràfica 23 articles. D’aquests, 14 són cohorts, 4 són casos i controls, 4 són metanàlisis i 1 és assaig clínic. Dos articles són nacionals.
Conclusions: No es troba una associació significativa entre el consum de cafè i el risc de càncer de mama, tot i que sí que es troba una associació inversa significativa quan es concreta a dones postmenopàusiques. La relació protectora és major quan es té un consum moderat de cafè elaborat i amb cafeïna. No s’han trobat resultats concloents segons l’estat del receptor hormonal. Es necessiten més estudis per confirmar aquestes troballes.
[spa] Introducción: Actualmente el cáncer de mama es el segundo cáncer femenino más común a nivel mundial, i el primero en España. Se prevé que una de cada ocho mujeres españolas padecerá un cáncer de mama en algún momento de su vida. Los estilos de vida son un factor de riesgo destacable para el cáncer, dentro de los que se incluye la alimentación. El café es una de las bebidas más consumidas alrededor del mundo. La relación entre el consumo de café i el riesgo de desarrollar cáncer de mama se ha investigado desde los años 70, pero no se han encontrado conclusiones claras.
Objetivos: Conocer si el consumo de café actúa como factor protector para la aparición de cáncer de mama, identificando posibles factores contribuyentes i diferenciando según estado menopáusico.
Metodología: búsqueda de artículos procedentes de “Pubmed”, “EBSCOhost” i “Biblioteca Virtual de Salud”, publicados desde el enero de 2008 hasta el abril de 2021, seleccionando los más relevantes siguiendo los criterios de inclusión (estudios realizados en seres humanos, población de estudio mayor de 18 años, estudio en el que parte de la población consuma café, estudio en el que la población no tenga previamente cáncer de mama u otros cánceres, artículos en castellano i/o inglés, artículos realizados los últimos 13 años).
Resultados: se incluyen en la revisión bibliográfica 23 artículos. De estos, 14 son cohortes, 4 casos i controles, 4 metaanálisis i 1 ensayo clínico. Dos artículos son nacionales.
Conclusiones: No se encuentra una asociación significativa entre el consumo de café i el riesgo de cáncer de mama, aunque sí que se encuentra una asociación inversa significativa cuando se concreta por mujeres postmenopáusicas. La relación protectora es mayor cuando se tiene un consumo moderado de café elaborado y con cafeína. No se han encontrado resultados concluyentes según el estado el receptor hormonal. Se necesitan más estudios para confirmar los hallazgos encontrados.
[eng] Introduction: Breast cancer is currently the second most common cancer in women worldwide, and the first in Spain. It is predicted that one in eight Spanish women will suffer from breast cancer at some point in their lives. Lifestyle is a major risk factor for cancer, including food. Coffee is one of the most consumed drinks in the world. The association between coffee consumption and the risk of developing breast cancer has been investigated since the 1970s, but the findings are unclear.
Objectives: To know if coffee consumption acts as a protective factor to prevent breast cancer, identifying possible contributing factors and differentiating according to menopausal status.
Methodology: articles research from "Pubmed", "EBSCOhost" and "Virtual Health Library", published from January 2008 to April 2021, selecting the most relevant according to the inclusion criteria (studies performed in humans, study population over 18 years of age, study in which part of the population consumes coffee, study in which the population have not had breast cancer or other cancers previously, articles in Spanish and/or English, articles made in the last 13 years).
Results: 23 articles are included in the literature review. Of these, 14 are cohorts, 4 are cases and controls, 4 are meta-analyzes and 1 is a clinical trial. Two studies are national.
Conclusions: There is no significant association between coffee consumption and breast cancer risk, although a significant inverse association is found when it occurs in postmenopausal women. The protective ratio is greater when there is a moderate consumption of brewed and caffeinated coffee. No conclusive results were found based on hormone receptor status. More studies are needed to confirm the findings