[cat] Introducció: El trastorn de l’espectre autista (TEA) és un trastorn del neurodesenvolupament caracteritzat per dèficits socials, comunicatius significatius, manierismes. És d’etiologia desconeguda i sol diagnosticar-se en la primera infància. S’estima que 1 de cada 100 nins el pateixen i va en augment.
Les teràpies assistides amb cavalls (TAC) són un tipus de teràpia complementària que duu a terme en entorns naturals i proporciona es coneguda per proporcionar beneficis holístics (biològics, psicològics i socials). Depenent del grau d’afectació de l’usuari, es classifica en hipoteràpia (dependents), equinoteràpia (certa autonomia) i equitació adaptada (autònoms).
Objectiu: Es pretèn explorar l’evidencia de les TAC, específicament els beneficis de l’hipoteràpia i equinoteràpia en la població infanto-juvenil amb TEA, a més d’indagar envers les dificultats en el desenvolupament que presenten.
Estratègia de la recerca: Es van realitzar tres recerques a les bases de dades: PubMed, Cochrane i Web of Science amb l’ajuda dels descriptors DeCS: trastorn autístic i teràpia assistida amb cavalls. Era motiu d’inclusió: article de menys de deu anys i usuari amb diagnòstic confirmat de TEA.
Resultats de la recerca: Es van obtenir un total de 200 articles, després d’un procés de cribratge, només 21 articles han estat inclosos dins aquesta revisió de bibliografia.
Discussió: Els beneficis biològics engloben la millora del equilibri, postura corporal, relaxació muscular, coordinació i la reducció del nivell d’estrès (disminució cortisol i augment de la progesterona).
En l’àmbit psicològic, destaca la millora de l’atenció, autoestima i autoconcepte, disminueix la hiperactivitat, les conductes agressives i la irritabilitat.
A nivell social, augment de la motivació per la interacció, augment del vocabulari, aprenentatge del sentit de la cura i la responsabilitat de l’animal i dels altres.
Conclusió: S’ha comprovat la multitud de beneficis, sobretot en l’àmbit social que presenten les TAC. Per això, es recomanable seguir amb la investigació mitjançant estudis més estandarditzats.
[spa] Introducción: El trastorno del espectro autista (TEA) es un trastorno del neurodesarrollo caracterizado por déficits sociales, comunicativos significativos y manierismos. Es de etiología desconocida y suele diagnosticarse en la primera infancia. Se estima que 1 de cada 100 niños la padecen y va en aumento. Las terapias asistidas con caballos (TAC) son un tipo de terapia complementaria que se realiza en los entornos naturales y es conocida por proporcionar beneficios holísticos (biológicos, psicológicos y sociales). Dependiendo del grado de afectación del usuario, se clasifica en: hipoterapia (dependientes), equinoterapia (con cierta autonomía) y equitación adaptada (autónomos). Objetivo: Se pretende explorar la evidencia de las TAC, específicamente los beneficios de la hipoterapía y equinoterapia en la población infanto-juvenil con TEA, además de indagar en las dificultades en el desarrollo que presentan. Estrategia de la investigación: Se realizaron tres investigaciones en las bases de datos: PubMed, Cochrane y Web of Science con la ayuda de los descriptores DeCS: trastorno autístico y terapia asistida con caballos. Era motivo de inclusión: artículo de menos de diez años y usuarios con diagnóstico confirmado de TEA. Resultados de la búsqueda: Se obtuvieron un total de 200 artículos, después de un proceso de cribaje, sólo 21 artículos han sido incluidos en esta revisión bibliográfica. Discusión: Los beneficios biológicos van desde la mejora del equilibrio, la postura corporal, la relajación muscular, la coordinación a la reducción del nivel de estrés (disminución del cortisol y aumento de la progesterona). En el ámbito psicológico, destaca la mejora de la atención, autoestima y autoconcepto, disminuyendo la hiperactividad, las conductas agresivas y la irritabilidad. A nivel social, aumento de la motivación por la interacción, aumento del vocabulario, aprendizaje del sentimiento de la cura y la responsabilidad del animal y de los demás. Conclusión: Se ha comprobado la multitud de beneficios, sobre todo, en el ámbito social que presentan las TAC. Por ello, es recomendable seguir con la investigación mediante estudios más estandarizados.
[eng] Introduction: Autism spectrum disorder (ASD) is a neurodevelopmental disorder characterised by significant social, communicative deficits, mannerism. It is of unknown ethology and is normally diagnosed in early childhood. It is estimated that 1 in 100 children suffer from it and it is on the increase. Equine-assisted therapy (EAT) is a type of complementary therapy that occurs in natural environments, and it is known to provide holistic benefits (biological, psychological and social). Depending on the degree of impairment of the user, it is classified in: hippotherapy (dependent), equine therapy (some autonomy) and adapted horse riding (autonomous). Objective: The aim is to explore the evidence of EAT, specifically the benefits of hippotherapy and equine therapy in the infant-juvenile population with ASD, as well as to investigate the developmental difficulties they present. Research strategy: Three research studies were carried out using the following databases: PubMed, Cochrane and Web of Science with the help of the DeCS descriptors: authentic disorder and horse-assisted therapy. Reason for inclusion: less than ten-year article and user with a confirmed diagnosis of ASD. Search results: A total of 200 articles were obtained, after a screening process, only 21 articles have been included in this literature review. Discussion: Biological benefits include improved balance, body posture, muscle relaxation, coordination and reduced stress levels (decreased cortisol and increased progesterone). On the psychological level, there is an improvement in attention, self-esteem and self-concept, reducing hyperactivity, aggressive behaviour and irritability. On a social level, increased motivation for interaction, increased vocabulary, learning to care for and take responsibility for the animal and for others. Conclusion: The many benefits of CT have been proven, especially in the social sphere. It is therefore advisable to continue research with more standardised studies.