Efectes de la millora del contingut de greix intrahepàtic sobre l’estat proinflamatori i oxidatiu de pacients amb fetge gras no alcohòlic

Show simple item record

dc.contributor Monserrat Mesquida, Margalida
dc.contributor.author Salvà Llinàs, Maria del Mar
dc.date 2023
dc.date.accessioned 2023-11-02T18:39:33Z
dc.date.available 2023-11-02T18:39:33Z
dc.date.issued 2023-11-02
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11201/162642
dc.description.abstract [cat] La malaltia del fetge gras no alcohòlica (MFGNA) és una condició hepàtica caracteritzada per l'acumulació de greix a les cèl·lules del fetge sense un consum significatiu d'alcohol, infeccions virals o drogues que provoquin esteatosi. A mesura que la malaltia avança, s’observen diferents graus de severitat, des de la esteatosis inicial fins a l'esteatohepatitis no alcohòlica, la fibrosi i, finalment, la cirrosi i el carcinoma hepatocel·lular. Aquesta patologia està estretament associada a l'obesitat, la resistència a la insulina i la síndrome metabòlica. Els canvis metabòlics subjacents de la MFGNA involucren una resposta inflamatòria i estrès oxidatiu en les cèl·lules del fetge, que són mecanismes clau en l'aparició i el desenvolupament de la malaltia. L'objectiu d'aquest estudi va ser avaluar els impactes d’una intervenció nutricional basada en una Dieta Mediterrània baixa en calories, combinada amb un programa d'activitat física personalitzat de 24 mesos en pacients diagnosticats amb MFGNA. Es van analitzar els nivells de greix intrahepàtic i els marcadors d'inflamació i estrès oxidatiu en el plasma de 40 pacients, tant en el moment inicial com als 24 mesos de seguiment. Els resultats indiquen que la intervenció nutricional basada en una Dieta Mediterrània i un programa d'activitat física personalitzat poden millorar els paràmetres relacionats amb la gravetat i la progressió de la MFGNA en pacients durant un període de 24 mesos. A més, els biomarcadors d'estrès oxidatiu i inflamació també van disminuir significativament després de la intervenció. En resum, s'ha observat que un estil de vida saludable basat en una Dieta Mediterrània baixa en calories i l'estimulació de l'activitat física pot reduir la progressió de la malaltia en pacients amb MFGNA, millorant els paràmetres d'estrès oxidatiu i inflamació. ca
dc.description.abstract [spa] La enfermedad del hígado graso no alcohólico (EHGNA) es una condición hepática caracterizada por la acumulación de grasa en las células del hígado sin un consumo significativo de alcohol, infecciones virales o drogas que provoquen esteatosis. A medida que la enfermedad avanza, se observan diferentes grados de gravedad, desde la esteatosis inicial hasta la esteatohepatitis no alcohólica, la fibrosis y, finalmente, la cirrosis y el carcinoma hepatocelular. Esta patología está estrechamente asociada a la obesidad, la resistencia a la insulina y el síndrome metabólico. Los cambios metabólicos subyacentes de la EHGNA involucran una respuesta inflamatoria y estrés oxidativo en las células del hígado, que son mecanismos clave en la aparición y desarrollo de la enfermedad. El objetivo de este estudio fue evaluar los impactos de una intervención nutricional basada en una Dieta Mediterránea baja en calorías, combinada con un programa de actividad física personalizado de 24 meses en pacientes diagnosticados con EHGNA. Se analizaron los niveles de grasa intrahepática y los marcadores de inflamación y estrés oxidativo en el plasma de 40 pacientes, tanto en el momento inicial como a los 24 meses de seguimiento. Los resultados indican que la intervención nutricional basada en una Dieta Mediterránea y un programa de actividad física personalizado pueden mejorar los parámetros relacionados con la gravedad y la progresión de la EHGNA en pacientes durante un período de 24 meses. Además, los biomarcadores de estrés oxidativo e inflamación también disminuyeron significativamente después de la intervención. En resumen, se ha observado que un estilo de vida saludable basado en una Dieta Mediterránea baja en calorías y la estimulación de la actividad física pueden reducir la progresión de la enfermedad en pacientes con EHGNA, mejorando los parámetros de estrés oxidativo e inflamación. es
dc.description.abstract [eng] Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a hepatic condition characterized by the accumulation of fat in liver cells without significant alcohol consumption, viral infections, or drug-induced steatosis. As the disease progresses, different degrees of severity are observed, ranging from initial steatosis to non-alcoholic steatohepatitis, fibrosis, and ultimately, cirrhosis and hepatocellular carcinoma. This pathology is closely associated with obesity, insulin resistance, and metabolic syndrome. The underlying metabolic changes of NAFLD involve an inflammatory response and oxidative stress in liver cells, which are key mechanisms in the onset and development of the disease. The aim of this study was to evaluate the impacts of a 24-month nutritional intervention based on a low-calorie Mediterranean diet, combined with a personalized physical activity program, in patients diagnosed with NAFLD. Intrahepatic fat levels and markers of inflammation and oxidative stress were analyzed in the plasma of 40 patients at both baseline and the 24-month follow-up. The results indicate that the nutritional intervention based on a Mediterranean diet and personalized physical activity program can improve parameters related to the severity and progression of NAFLD in patients over a 24- month period. Additionally, oxidative stress and inflammation biomarkers also significantly decreased after the intervention. In summary, it has been observed that a healthy lifestyle based on a low-calorie Mediterranean diet and the promotion of physical activity can reduce disease progression in patients with NAFLD, improving parameters of oxidative stress and inflammation. en
dc.format application/pdf
dc.language.iso cat ca
dc.publisher Universitat de les Illes Balears
dc.rights all rights reserved
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject 57 - Biologia ca
dc.subject.other Malaltia del fetge gras no alcohòlic ca
dc.subject.other Estrès oxidatiu ca
dc.subject.other inflamació ca
dc.subject.other Intervenció nutricional ca
dc.subject.other Promoció de l’activitat física ca
dc.title Efectes de la millora del contingut de greix intrahepàtic sobre l’estat proinflamatori i oxidatiu de pacients amb fetge gras no alcohòlic ca
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis ca
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics