dc.description.abstract |
[cat] Introducció: Entenent la relació de necessitat biològica entre les mares i els seus bebès, és adequat referir-se com a diada mare-nounat. El contacte pell a pell es defineix per primera vegada al 2017 per la OMS i té el potencial de salvar la vida de les mares i els seus nounats. Tot i ser una intervenció cost-efectiva, els professionals descriuen nombroses barreres i les taxes reportades són molt baixes.
Objectius: L’objectiu general és analitzar l’evidència científica sobre l’impacte del contacte pell a pell a la diada mare-bebè en parts a terme durant el part i el puerperi.
Metodologia: Es realitza una recerca bibliogràfica a les bases de dades de PubMed, Cochrane i BVS, mitjançant una estratègia de recerca realitzada amb el descriptors MeSH i DeCs. Es seleccionen els articles segons criteris d’inclusió i exclusió.
Resultats: Es realitza una descripció dels resultats de la recerca bibliogràfica i s’exposa la informació dels 22 articles finalment seleccionats en una taula resum concretant: títol, autores, país i any de publicació, disseny, mostra, objectiu, nivell d’evidència i font d’obtenció.
Discussió: El contacte pell a pell té un impacte protector o, al menys, no perjudicial en els valors fisiològics del nounats. A més, les conseqüències d’aquesta pràctica milloren l’experiència materna al part i al puerperi, així com les dades sobre la lactància materna.
Conclusió: Hi ha una mancança de consens en la investigació en aquest camp. És necessari que els professionals es formin per poder acompanyar a la diada de la manera que es mereixen. |
ca |