[cat] Objectiu: tabular els parts del sexenni (2016-2021) dels centres sanitaris públics i privats de les Balears agregats segons anys, aplicant la classificació de Robson i altres variables que puguin ser d'interès.
Materials i mètodes: és un estudi descriptiu ambispectiu dut a terme sobre les gestants ateses a les maternitats dels hospitals locals durant el període esmentat. S’han considerat sis variables: paritat, multiplicitat, cesàries prèvies, inici del treball de part, nombre de fetus, presentació fetal i setmanes gestacionals al part. D’aquesta manera, hem assignat a cada gestant una categoria de Robson. S'han recollit les gestants pertanyent a cada grup i la seva ràtio de cesàries, sempre que s'hagi disposat de les dades.
Resultats: els centres públics de les Balears tenen una taxa de cesària del 19,6%, mentre que la dels privats tenen una taxa del 34,3% (p < 0.0001). A tots els centres informatius les xifres de cesària més altes pertanyen als grups 9 (situació transversa), 6 i 7 (presentació d'anques). Ara bé, les categories que més aporten a la taxa global de cesàries són, per ordre, els grups 2 i 4, és a dir les induccions i les cesàries electives.
Conclusions: malgrat les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut i la normativa sobre transparència en la prestació de serveis públics, el registre de les dades segons Robson dels hospitals públics i privats té marge de millora. Sembla que no s’està prioritzant la restricció del part abdominal a les dones o als fetus que se’n vegin clarament beneficiats