[cat] La preocupació creixent per l’impacte ambiental dels envasos plàstics ha impulsat la recerca
de materials sostenibles i biodegradables amb propietats funcionals que permetin allargar la
vida útil dels aliments. En aquest treball, s’ha desenvolupat un material d’envasat a base de
quitosà d’alt pes molecular i reforçat amb diferents concentracions de nanocel·lulosa (NC)
obtinguda prèviament a partir de closques d’ametlla. L’objectiu principal ha estat analitzar com
la incorporació de NC modifica les propietats de la pel·lícula, així com avaluar l’aplicabilitat
d’una de les pel·lícules com a envàs per a la conservació de mel. Per aquest motiu, es van
elaborar quatre formulacions de pel·lícules amb 0% (control), 2%, 4% i 6% de NC. Cada
mostra es va caracteritzar a nivell de propietats mecàniques, de barrera i resistència al aigua,
estructurals i de aspecte. La pel·lícula amb un 2% de NC va mostrar la millor combinació de
propietats: va augmentar un 71% la força de trencament respecte al control, la permeabilitat
a l’aigua no es va veure afectada negativament i una opacitat intermèdia. Per a això, es va
seleccionar la pel·lícula amb un 2% de NC per a l’estudi de vida útil. Es va emprar la pel·lícula
seleccionada com a tapa per a envasos de mel, i es va dur a terme un estudi de vida útil durant
90 dies sota condicions controlades (30 ºC i 75% d’humitat relativa). Es van comparar les
mostres cobertes amb la pel·lícula amb altres protegides mitjançant un tap estàndard,
avaluant-se paràmetres de qualitat com la humitat, l’acidesa i el contingut en polifenols. El
resultats van evidenciar certes limitacions en l’ús de la pel·lícula, com un augment de la
humitat superior al 20%. Pel que fa a l’acidesa, no es van detectar diferències entre ambdós
sistemes de tancament. D’altra banda, el contingut de polifenols es va mantenir estable al llarg
del període d’estudi. Es pot concloure que la pel·lícula a base de quitosà i 2% de NC, presenta
bones propietats funcionals, però mostra limitacions en la seva eficàcia com a sistema de
tancament per a la conservació de aliments higroscòpics.
[spa] La creciente preocupación por el impacto ambiental de los envases plásticos ha impulsado la
investigación de materiales sostenibles y biodegradables con propiedades funcionales que
permitan alargar la vida útil de los alimentos. En este trabajo, se ha desarrollado un material
de envasado a base de quitosano de alto peso molecular y reforzado con diferentes
concentraciones de nanocelulosa (NC) obtenida previamente a partir de cáscaras de
almendra. El objetivo principal ha sido analizar cómo la incorporación de NC modifica las
propiedades de la película, así como evaluar la aplicabilidad de una de ellas como envase
para la conservación de miel. Con este propósito, se elaboraron cuatro formulaciones de
películas con un 0% (control), 2%, 4% y 6% de NC. Cada muestra fue caracterizada
determinando sus propiedades mecánicas, de barrera y resistencia al agua, estructurales y de aspecto. La película con un 2% de NC mostró la mejor combinación de propiedades:
aumentó un 71% la fuerza de rotura respecto al control, la permeabilidad al agua no se vio
afectada negativamente y una opacidad intermedia. Por todo esto, se seleccionó la película
con un 2% de NC para el estudio de vida útil. Se utilizó la película seleccionada como tapa
para envases de miel y se llevó a cabo un estudio de vida útil durante 90 días bajo condiciones
controladas (30 ºC y 75% de humedad relativa). Se compararon las muestras cubiertas con
la película con otras protegidas mediante un tapón estándar, evaluando parámetros de calidad
como la humedad, la acidez y el contenido de polifenoles. Los resultados evidenciaron ciertas
limitaciones en el uso de la película, como un incremento de la humedad superior al 20%. En
cuanto a la acidez, no se detectaron diferencias entre ambos sistemas de cierre. Por otro lado,
el contenido de polifenoles se mantuvo estable a lo largo del período de estudio. Se puede
concluir que la película a base de quitosano y 2% de NC presenta buenas propiedades
funcionales, pero muestra limitaciones en su eficacia como sistema de cierre para la
conservación de alimentos higroscópicos.
[eng] The growing concern over the environmental impact of plastic packaging has driven research
into sustainable and biodegradable materials with functional properties that help extend the
shelf life of food products. In this work, a packaging material was developed based on high
molecular weight chitosan reinforced with different concentrations of nanocellulose (NC),
obtained from almond shells. The main objective was to analyse how the incorporation of NC
modifies the properties of the film, as well as to evaluate the applicability of one of the films as
a sealing layer for honey preservation. To this end, four film formulations were prepared with
0% (control), 2%, 4% and 6% NC. Each sample was characterized in terms of mechanical,
barrier and water resistance, structural, and appearance properties. The film with 2% NC
showed the best combination of properties: it increased the breaking strength by 71%
compared to the control, water permeability was not negatively affected, and it had
intermediate opacity. For all these reasons, the film with 2% NC was selected for the shelf-life
study. The selected film was used as a lid for honey containers, and a shelf-live study was
conducted over 90 days under controlled conditions (30 ºC and 75% relative humidity).
Samples sealed with the film were compared to others closed with a standard commercial cap,
evaluating quality parameters such as moisture, acidity and polyphenol content. The results
revealed certain limitations in the use of the film, such as a moisture increase exceeding 20%.
Regarding acidity, no significant differences were observed between the two sealing systems.
On the other hand, the polyphenol content remained stable throughout the storage period. It
can be concluded that the chitosan-based film with 2% NC shows good functional properties
but has limitations in its effectiveness as a sealing system for hygroscopic food preservation.