[cat] Aquest treball de fi de grau ha estat desenvolupat en el grups de Química Analítica Automatització i Medi Ambient i de Química dels Materials de la Universitat de les Illes balears, dins la línia de recerca en materials nanoestructurats, i ha estat dirigit pel doctor Fernando Maya.
La memòria continua la línia de recerca del grup, la qual consisteix en la preparació de nous materials basats en la conversió de nanopartícules d’òxids metàl·lics immobilitzats en polímers en materials microporosos en forma de columnes. En aquest cas, hem avaluat la seva combinació amb polímers en forma de membranes per a la rapida filtració de mostres aquoses.
L’ús de membranes redueix el consum de solvents respecte a les columnes empaquetades i degut a que aquestes molts cops causaven sobrepressions no ens permetien l’ús de cabals molt elevats. Amb les membranes podem emprar cabals majors reduint així el risc de taponaments. Com a resultat vàrem realitzar una extracció d’un ester del àcid ftàlic (PAE) mitjançant filtracions al buit que varen resultar ràpides, eficients i reproduïbles, facilitant així l’extracció de volums majors de mostres que amb les columnes.1
L’objectiu principal d’aquest treball és la preparació de xarxes metall-orgàniques per a l’obtenció de membranes de diferent composició química i morfològica per finalment ser emprades com a filtres.
A més, una vegada obtingudes les membranes es durà a terme la seva caracterització estructural, morfològica i textural mitjançant adsorció física de gasos, anàlisis termogravimètric, difracció de Raigs X (DRX), cromatografia líquida d'alt rendiment (HPLC), i microscòpia electrònica de rastreig (SEM).
Per acabar, s’estudiarà la seva saturació i es determinarà la capacitat de retenció de les membranes emprant mostres d’aigua contaminades amb Dimetil ftalat (DMP).