[eng] The blood is a bodily fluid that facilitates the communication and transport of nutrients
between the tissues of the body. Furthermore, the constituents of blood cells are
classified into erythrocytes, platelets, and leukocytes. These cells constitute a biological
material of interest in research, since they reflect patterns of expression characteristic of
health/disease states, therefore the objective of this TFM is to study the bibliographic
usefulness of blood cells as a biological material in nutrition studies. Whence, a
bibliographic study has been conducted, which consists of a systematic search on blood
cells, in nutrition studies, using the database PUBMED, in addition it has been propose
to study experimentally whether the total blood cells reflect the response to fasting the
same way than the fraction of mononuclear blood cells do.
The bibliography encountered displays that blood cells respond transcriptionally to
nutrients treatment and reflect the response to fasting in the same way as key
homeostatic tissues do. Moreover, it has been observed in animals that both total blood
cells, and only mononuclear cells can reflect this response to fasting, although
experimental results did not allow it to be demonstrated in humans. Finally, they also
reflect the consumption of unbalanced diets and the development of obesity, as well as
their recovery. Likewise, these cells respond at the transcriptional level to changes in
perinatal nutrition (such as caloric restriction during pregnancy). In conclusion, blood cells
are presented as a powerful source of biomarkers in nutrition and obesity studies.
[spa] La sangre es un fluido corporal que facilita la comunicación y transporte de nutrientes,
entre los tejidos del cuerpo. Las células sanguíneas que forman la sangre se clasifican
en eritrocitos, plaquetas y leucocitos. Estas células constituyen un material biológico de
interés en investigación, ya que reflejan patrones de expresión característicos de estados
de salud/enfermedad. El objetivo de este TFM es estudiar bibliográficamente la utilidad
de las células sanguíneas como material biológico en estudios de nutrición. Para ello se
ha realizado un estudio bibliográfico, que consiste en una búsqueda sistematizada sobre
las células sanguíneas en estudios de nutrición, utilizando la base de datos PUBMED,
además se ha querido estudiar de forma experimental si las células sanguíneas totales
reflejan la respuesta al ayuno igual que la fracción de células sanguíneas
mononucleares.
La bibliografía encontrada pone en evidencia que las células sanguíneas responden a
nivel transcripcional al tratamiento con nutrientes y reflejan la respuesta al ayuno igual
que tejidos homeostáticos clave. Se ha visto en animales que tanto las células
sanguíneas totales como solo las mononucleares reflejan esta respuesta al ayuno,
aunque los resultados experimentales no lo permitieron demostrar en humanos También
reflejan el consumo de dietas desequilibradas y al desarrollo de la obesidad, así como
su recuperación. Así mismo estas células responden a nivel transcripcional a cambios
en la nutrición perinatal (como la restricción calórica durante la gestación). En conclusión,
las células sanguíneas se presentan como una poderosa fuente de biomarcadores en
estudios de nutrición y obesidad.