[cat] El present treball és el resultat d’una aproximació al centre històric de Santa Ana de los Ríos de Cuenca, des del punt de vista del turisme com una pràctica social que produeix canvis en el territori. El turisme, sense cap dubte, es un fenomen dels temps actuals que ha atret l’atenció de diferents camps del coneixement i, per tant, ha estat analitzat a la llum de vàries ciències; així com també es considera una manifestació de la societat actual, que dia rere dia arriba a més racons del planeta. La tesi ha tingut com objectiu analitzar els canvis que s’han produït a la configuració sòcio-espacial del centre històric de Santa Ana de los Ríos de Cuenca, com a conseqüència dels moviments turístics a partir del moment que fou declarada patrimoni mundial per la UNESCO. La metodologia utilitzada és de tipus qualitatiu; per dur-la a terme, s’aplicaren entrevistes als principals actors, públics i privats, relacionats, per una part, amb la gestió del turisme, per altra en la gestió del patrimoni i, finalment, amb la planificació urbana de Cuenca com a ciutat, i del centre històric com espai de conservació. D’altra banda, s’ha realitzat una cartografia seriada per determinar la relació de la ubicació de planta turística amb la presència de bens patrimonials edificats i tangencialment amb el patrimoni immaterial. L’ús de la fotografia va ser l’element que permeté posar en evidència els canvis d’ús produïts, tant a l’espai públic com al privat, i, finalment, l’anàlisi de la normativa permeté observar la desarticulació existent entre el que succeeix al territori i el que està escrit sobre el paper; de la mateixa manera permet concloure que el turisme no és considerat com una eina per a revitalitzar el centre històric i conservar el patrimoni.
La recerca conclou, entre d’altres implicacions, amb la necessitat de planificar, desenvolupar, implementar i avaluar programes participatius de reforçament del patrimoni, utilitzant el turisme, ja que la declaratòria, per ella tota sola, no durà fluxos de turistes.
[spa] El presente trabajo es el resultado de una aproximación al centro histórico de Santa Ana de los Ríos de Cuenca, desde la mirada del turismo como una práctica social que produce cambios en el territorio. El turismo, sin lugar a dudas es un fenómeno de los tiempos actuales que ha concitado la atención de distintos campos del conocimiento y por tanto ha sido analizado a la luz de distintas ciencias; así también se considera una manifestación de la sociedad actual, que día a día llega a más rincones del planeta. La tesis tuvo como objetivo analizar los cambios que se han producido en la configuración socio-espacial del centro histórico de Santa Ana de los Ríos de Cuenca, como consecuencia de los movimientos turísticos a partir de que fuera declarado por la UNESCO, como patrimonio mundial. La metodología utilizada es de corte cualitativo, para el efecto, se aplicaron entrevistas a los principales actores públicos y privados, relacionados por una parte con la gestión del turismo, por otra con la gestión del patrimonio y finalmente con la planificación urbana de Cuenca como ciudad y del centro histórico como espacio de conservación. Por otra parte, se realizó cartografía seriada para determinar la relación de la ubicación de planta turística con la presencia de bienes patrimoniales edificados y tangencialmente con patrimonio inmaterial. El uso de la fotografía fue el elemento que permitió evidenciar los cambios de uso suscitados tanto en el espacio público como privado y finalmente el análisis de la normativa permitió observar la desarticulación existente entre lo que sucede en el territorio y lo que está escrito en el papel; así como también concluir que el turismo no es considerado como un arma para revitalizar el centro histórico y conservar el patrimonio.
La investigación sustenta, entre otras implicaciones, la necesidad de planificar, desarrollar, implementar y evaluar programas participativos de fortalecimiento del patrimonio mediante el turismo, ya que por sí sola la declaratoria no atraerá flujos de turistas.
[eng] The academic work herein is the result of an approach to the historic downtown in the city of Santa Ana de los Ríos de Cuenca, seen from the perspective of tourism as a social practice that produces changes on a territory. Tourism is, without any doubts, a current phenomenon that has gotten the attention of many branches of knowledge and, therefore, has been analyzed under the endorsement of many scientific disciplines; likewise, it is considered an expression of contemporary society and, day after day, it reaches more sites of the planet. The present thesis’ objective was to analyze the changes that have occurred in the shaping of the socio-spatial aspect of the city of Santa Ana de los Ríos de Cuenca, as a consequence of tourism movements from the time the city was declared as a World Heritage Site by the UNESCO. The methodology applied herein is qualitative and, thus, it includes interviews with key agents, both public and private, who are related either with the work of tourism management but, additionally, with the management of heritage, and with the city planning of Cuenca as an urban area and the historic downtown as a space that needs preservation. In addition, schemes of serial cartography were used in order to determine the relation between the touristic offer and the existence of buildings that are part of the heritage and, tangentially, with the intangible heritage. The use of photography was the aspect that allowed finding evidence about the changes related to usage for tourism of both public and private buildings. Finally, the analysis of the applicable policy allowed observing the disconnection there is between what happens in the actual territory as opposed to what is written on paper; likewise, the mentioned work allowed to conclude that tourism is not used as a tool to reactivate the historic downtown and to preserve the heritage. This research sustains, among other implications, the need to plan, develop, implement, and evaluate participation programs to strengthen the heritage by means of tourism, given that, by itself, the UNESCO declaration will not attract tourists to the city.