[cat] L’escola Mare de Déu del Toro (Ciutadella) ha desenvolupat amb els seus alumnes de sisè de primària al llarg del mes de febrer 2022 el joc de trencaclosques del projecte “Jocs per aprendre a pensar", finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) per innovar la seva pràctica de l’ensenyament de ciències.
Aquest trencaclosques és especial, amb peces que s’encaixen amb forma de quadrat. Els alumnes composen el quadrat del trencaclosques a partir de les peces separades després de pensar bastant; quan el tenen compost, s'aporta una nova peça i els alumnes son desafiats per aconseguir la mateixa figura. Volem aconseguir resiliència per pensar i recombinar les peces amb un nou quadrat aparentment impossible.
Aquesta activitat emula de manera senzilla i analògica un fet complex com ara el canvi a la ciència: l'elaboració d'una primera teoria científica sobre un fet (primer trencaclosques); després, es descobreix un nou fet (la nova peça) que s'ha de considerar per elaborar una nova segona explicació i teoria, més ampla, que inclogui aquest fet nou (el segon trencaclosques composat també com un quadrat).
El propòsit educatiu pràctic del joc és aconseguir que els estudiants reflexionin sobre un aspecte de la naturalesa de la ciència, i adonar-se'n que la ciència és dinàmica, pràctica, i que canvia a mesura que el nostre coneixement del món augmenta, i simultàniament, mostrar la importància de ser un participant actiu en el procés d'aprenentatge. A través la seva activitat al joc, els estudiants toquen com el coneixement científic canvia quan es descobreixen proves noves i poden elaborar la possibilitat que també pot canviar per altres causes. La lectura comprensiva d’un cas científic històric complementa el joc.
Un objectiu paral·lel és formar al professorat de les escoles, capacitant-los per a assolir l’objectiu innovador, amb una formació en servei dins una pràctica educativa cooperativa entre els mestres, compartint l’apropiació personal i cooperativa dels jocs, el pla d’activitats, els material, el desenvolupament didàctic i les seves experiències personals d’aula. Els mestres han elaborat una guia de tasques a l’activitat del trencaclosques, amb els següents punts de referència per a la reflexió dels estudiants:
• La Terra gira al voltant del Sol o al revés? Perquè es va produir aquest canvi? Posa exemples de canvis en la ciència que coneguis ...
• Intenta organitzar les peces en forma de quadrat.
• Ara, amb el quadrat petit marcat amb una X organitzar les peces en forma de quadrat novament (X representa un nou coneixement científic)
• Pensau com aquesta activitat s'assembla a fer ciència.
• Llista les semblances de l'activitat amb la ciència.
• Argumenta la proposta.
L’avaluació de la innovació pels mestres considera que els alumnes es troben motivats, primer han pensat l’activitat individualment i després han treballat en grup, sense problemes. En general, s’ha complert el propòsit de l’activitat: els alumnes han reflexionat i entès que la ciència canvia. Continuarem innovant amb altres jocs diferents que ensenyen altres trets propis de la pràctica científica dins el projecte FECYT.