[cat] El programa va ser creat en els anys ‘90 per l’equip del Dr. Manuel Segura. Aquest programa parteix de la idea de que és possible ajudar als nins i joves aprendre a conviure millor amb ells mateixos i amb els altres, partint de que molts dels comportaments que afecten negativament a la convivència són fruit de la manca d’habilitats per relacionar-se i/o d’habilitats de raonament social i moral.
Aquest programa treballa especialment la intel•ligència interpersonal a partir de:
• Habilitats cognitives. Treballa els cinc pensaments que empram en situacions socials: pensament causal, conseqüencial, medis-fi, alternatiu i en perspectiva.
• Raonament moral. Proposa dilemes morals per tal d’estimular la reflexió i el diàleg que ens durà a progressar en l’escala de desenvolupament moral.
• Habilitats socials. Es presenten i practiquen conductes que ajuden a relacionar-nos bé amb els altres.
• Educació emocional. Es treballa el coneixement de les emocions en un mateix i en els altres així com la seva gestió.
Aplicació del PCSE a l’IES Son Rullan
Des del curs 2016-2017 el PCSE s’ha estat aplicant a l’IES Son Rullan com a matèria de lliure configuració, durant dues hores a la setmana. Actualment s’ofereix a tots el grups de 1r, 2n i 3r d’ESO, essent aquesta matèria impartida per 17 professors de la major part dels departaments del centre.
Forma part del Pla de Convivència del centre juntament amb altres programes per a la millora de la convivència com són les Pràctiques Restauratives, els alumnes ajudants de la convivència i el programa de mediació escolar.
A principi de curs, durant la primera setmana de setembre, l'orientadora imparteix una formació inicial als professors/es interessats a fer aquesta assignatura. Durant el curs, es fan reunions quinzenals per fer un seguiment de les classes i continuar la formació.
La finalitat del PCSE és millorar les competències intrapersonals i interpersonals a la vida quotidiana. Aquest objectiu s’ha de tenir molt clar ja que d’altre manera pot quedar com un conjunt d’activitats divertides i interessants, que engresquen als alumnes, però no generen canvis de comportament.
Avaluació del programa
El que més han valorat els alumnes de la matèria és:
❖ Ajuda a gestionar emocions.
❖ Han sabut trobar solucions concretes per les seves dificultats socials.
❖ Ha estat un canal per expressar els sentiments.
❖ Ajuda a empatitzar amb els companys.
❖ Ajuda a la cohesió del grup.
❖ Major comprensió i acceptació dels altres.
La gran majoria del professorat que ha impartit la matèria pensa que:
❖ Ha ajudat a millorar l’autoestima de l’alumnat i les seves relacions interpersonals.
❖ Els alumnes, en general, han millorat el seu control emocional i s’ha notat que s’han fomentat les conductes assertives entre ells.
❖ Aquest tipus de programes de foment de la competència social i emocional ajuden a crear un bon clima de centre.
Per tots aquests motius el professorat de l’IES Son Rullan recomana que el PCSE es faci extensiu a la resta de centres educatius.