[cat] En els darrers anys hem pogut assistir al creixement d’un moviment internacional principalment estudiantil que es manifesta reclamant accions decidides contra l’escalfament global i el canvi climàtic. A les Illes Balears aquest moviment s'ha traduït en protestes al carrer per part dels estudiants (Joventut pel clima -Fridays For Future) i associacions de docents, que senten la necessitat de donar suport als seus alumnes, com a “Docents pel Canvi” que reclamen més contundència i accions decidides per part de l'administració i la societat, per atenuar les conseqüències negatives que generarà el canvi climàtic.
Els mestres dels Camps d’Aprenentatge Orient no resoldrem aquesta situació però pensam que com a centres educatius hem de proporcionar una resposta educativa a aquestes necessitats ben explícites que ens fa el nostre alumnat i companys/es docents. Aquesta resposta implica necessàriament adoptar un marc de referència que orienti la nostra acció i implementar les metodologies que estiguin en la seva línia. En aquest sentit, l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i els 17 ODS consensuats solemnement l’any 2015 representen un marc de referència excel•lent per orientar la nostra tasca educativa. Raons n’hi ha moltes, però en destacam les principals: es tracta d’un document fruit de l’estudi fonamentat en dades objectives i científiques, fruit del consens de molts d’experts i països i que és prou flexible per adaptar-se a les diferents realitats educatives a tots els nivells. Una instància urgent a la necessitat de passar de les paraules a l’acció conjunta.
L’objectiu: proporcionar una resposta educativa a la demanda que la comunitat educativa ens ha fet i empoderar a l’alumnat perquè pugui esdevenir un agent transformador de la realitat i respondre als reptes individuals i col•lectius del món en què vivim.
La metodologia que s’ ajusta més a les característiques del Camp d’Aprenentatge Orient i els ODS és l’Aprenentatge Servei en què els alumnes aprenen d´un entorn fent servir diferents mètodes d´investigació. Seguidament i després d’analitzar les dades poden determinar –ne les necessitats i proposar actuacions per a millorar-lo ( servei comunitari ).
L´experiència ha estat molt satisfactòria ja que mitjançant l’Aprenentatge Servei hem passat clarament de les paraules a l’acció i en conseqüència , la implicació i la participació dels alumnes ha augmentat de manera exponencial . Els alumnes han passat d’esser simples espectadors a generar les dades i el coneixement que, posteriorment, els ha permès de forma objectiva esser crítics amb l’entorn per determinar les necessitats d´aquest i proposar accions de millora ( servei comunitari ) . Es tracta de possibilitar les condicions perquè es pugui desenvolupar, com deia la Dra. Marope, directora de l’International Bureau of Education de la UNESCO “una pedagogia transformadora i orientada a l’acció, que promogui l’aprenentatge autònom, la participació i la col•laboració, l’orientació a la resolució de problemes, la interdisciplinarietat, i l’enllaç entre l’aprenentatge formal i no formal. Tan sols aquest tipus d’aproximacions pedagògiques faran possible adquirir les competències clau necessàries per a promoure el desenvolupament sostenible”.
Actualment, volem consolidar i difondre la metodologia de l’Aprenentatge Servei mitjançant acords de custòdia del territori.